Cursus Antibiotica- gebruik in de Praktijk

Cursus Antibiotica- gebruik in de Praktijk

In 2024 worden er meerdere 3-daagse Antibioticacursussen georganiseerd, maar alle cursussen zitten helaas al VOL. U kunt zich wel inschrijven voor de cursussen in 2025.

Inschrijven Zwolle 29-31 januari 2025

Inschrijven Valencia 3-5 april 2025

De inschrijving is geopend voor de 2-daagse cursus Infecties bij de immuungecompromitteerde patiënt (ICP).

Inschrijven ICP-cursus Zwolle, 12-13 december 2024


Cursus antibioticagebruik in de praktijk

Antibiotica behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen; er zullen weinig artsen zijn die nog nooit een patiënt antibiotisch hebben behandeld. Toch is in de medische curricula relatief weinig aandacht voor de rationale achter antibioticakeuzes, keuzes die met de toenemende resistentieproblematiek ook steeds ingewikkelder lijken te worden.

De afdeling Medische Microbiologie van het UMC Utrecht organiseert daarom in samenwerking met Maastricht UMC, en met docenten uit de verschillende academische en perifere ziekenhuizen, de cursus Antibioticagebruik in de praktijk, waarin werkingsmechanismen, indicaties, doseringen en bijwerkingen van de belangrijkste antibioticaklassen worden behandeld, waar mogelijk aan de hand van Nederlandse richtlijnen. Er wordt ingegaan op de activiteit van deze middelen tegen verschillende micro-organismen en hun toepassing bij verschillende infectiebeelden. De opgedane kennis wordt getoetst met theorievragen en vragen gebaseerd op patiëntencasus.

Wij heten u bij dezen van harte welkom,

Dr. Miquel Ekkelenkamp
Dr. Frank van Tiel